47 most asked questions about Sikkim and their answers.

0 44

Discover the most commonly asked questions about Sikkim and their answers in this post. I will update this page frequently with Sikkim General Knowledge questions. So, bookmark this page, and don’t forget to check this page often for the latest updates. 


1. What is the capital of Sikkim?

Ans:  Gangtok in East Sikkim.


2. Which was the first capital of Sikkim?

Ans: Yuksom in west Sikkim Was the first capital of Sikkim. Phunshok Namgyal established it in the year 1604.


3. Which was the second capital of Sikkim?

Ans:  Rabdentse near Pelling in West Sikkim is the second capital of Sikkim. Tensung Namgyal, the successor of Phunshok Namgyal, shifted the capital from Yuksom to Rabdentse in 1670.  


4. Which was the third capital of Sikkim?

Ans: Tumlong, located in Mangan North Sikkim, was the third capital of Sikkim. Tsudphud Namgyal, the successor of Tenzing Namgyal, shifted the capital from Rabdentse to Tumlong in the year 1793.


5. Which is the fourth capital of Sikkim?

Ans: Gangtok in East Sikkim is the fourth capital of Sikkim. Thutob Namgyal shifted the capital from Tumlong to Gangtok in 1894. He was The Son of Sidekong Namgyal.


6. Where is Sikkim?

Ans: Sikkim is a small state located in the northeastern part of India. Geographically Sikkim lies in the middle of 27 °04’N to 28°07’N latitude and 88°00’E to 88°55’E longitude.


7. What is the total area of Sikkim?

Ans: Total area of Sikkim is 7,096 sq. kilometers (seven thousand ninety-six). It covers 0.22% area of India.


8. What is the total population of Sikkim?

Ans: Total population of Sikkim is 607,688 (Six lakhs, seven thousand, six hundred eighty-eight ) according to the 2011 census.


9. How many districts are there in Sikkim?

Ans: Sikkim legislative assembly passed a recognization of district act on 9 December 2021. According to the new Government resolution, currently, there are six districts in Sikkim. The newly formed two districts are Pakyong and Soreng. Earlier, there were four districts. Soreng was part of the West district under the Geyzing subdivision. Similarly, Pakyong was part of the East District. 


10. How many assembly seats are there in Sikkim?

Ans: 32 seats


11. How many numbers of Loksabha and Rajya Sabha seats are there for Sikkim?

Ans: One Loksabha and One Rajya Sabha.


12. Which Currency is used in Sikkim?

Ans: ₹ Rupees Indian currency.


13. What is the State language of Sikkim?

Ans: The state language of Sikkim is Nepali, Bhutia, Lepcha, Limboo (Tshong), Rai, Gurung, Newar, Magar, Tamang, Sherpa, Sunuwar, etc. Generally, Nepali is understood and spoken by all.


14. Which are the offical Language of Sikkim?

Ans: Nepali and English

15. When did Sikkim become part of India?

Ans: Sikkim officially became part of the Indian union on 16 May 1975, according to the 36th amendment act of the Indian constitution.


16. Which is the state animal of Sikkim?

Ans: Red Panda


17. What is the scientific name of the state animal of Sikkim?

Ans: Ailurus fulgens is the scientific name of the state animal of Sikkim.


18. Which is the state bird of Sikkim?

Ans: Blood Pheasant is the state bird of Sikkim.


19. What is the scientific name of the state bird of Sikkim?

Ans: Ithaginis Cruentus is the scientific name of the state bird of Sikkim.


20. Which is the state flower of Sikkim?

Ans: Nobile Orchid is the state flower of Sikkim.


21. What is the scientific name of the state flower of Sikkim?

Ans: Dendrobium Nobile is the scientific name of the state flower of Sikkim.


22. Which is the state tree of Sikkim?

Ans: Rhododendron is the state tree of Sikkim.


23. What is the scientific name of the state tree of Sikkim?

Ans: Rhododendron Niveum is the scientific name of the state tree of Sikkim.


24. Which is the highest mountain in Sikkim?

Ans: Mt. Kanchenjunga is the highest mountain in Sikkim, with an elevation range of 8,586 meters.


25. Which are the two important rivers of Sikkim?

Ans: Tista and Rangit are the two important rivers of Sikkim.


26. What is the source of the river Tista?

Ans: Cho Lhamu Lake is the source of River Teesta.


27. What is the source of the River Rangit?

Ans: Rathong Glacier is the Source of River Rangit.


28. Which are the three important tributaries of the Tista river?

Ans: Lachung Chu, Rongi Chu and Rangpo Chu.


29. Which are the three important tributaries of the Rangit river?

Ans: Kalej Khola (Khola meaning river in Nepali), Rammam Khola, and Rothak Chu.


30. What is the place’s name where two important rivers of Sikkim Rangit and Tista Meets?

Ans: Triveni near Melli South Sikkim.


31. Which range separates the border of Sikkim and Nepal?

Ans: Singalila Range stands between the border of Sikkim and Nepal.


32. Which range forms the border between Sikkim and Tibet?

Ans: Chola Range forms the border between Sikkim and Tibet. 


33. Which range forms the border between Sikkim and Bhutan?

Ans: Pangola Range separates the border between Sikkim and Bhutan.


34. Which is the largest lake in Sikkim?

Ans: Gurudongmar Lake

35. Which is the largest Glacier in Sikkim?

Ans: Zemu Glacier

Politicians and administrative officers of Sikkim;

36. Who was the first Chief Minister of Sikkim?

Ans: Kazi Lhendup Dorjee Khangsarpa was the first chief minister of Sikkim. He served from 16/5/1974 to 18/8/1979.


37. Who is the current Chief Minister of Sikkim?

Ans: Shri. Prem Singh Tamang Golay is the current Chief Minister of Sikkim. He took up the administration on 27 May 2019.


38. Who is the longest-serving Chief Minister of Sikkim?

Ans: Shri Pawan Kumar Chamling is the Sikkim’s longest-serving chief minister. He came into governance on 12 December 1994 and served for 24 years.


39. Who was the first Governor of Sikkim?

Ans: Shri B.B Lal was the first Governor of Sikkim. He served from 16/05/1975 to 09/01/1981.


40. Who is the present Governor of Sikkim

Ans: Shri Ganga Prasad is the current Governor of Sikkim. He came into the administration on 26 August 2018.


41. Who was the first Chief Justice of Sikkim High Court?

Ans: Hon’ble Justice Man Mohan Singh Gujral was the first Chief Justice of the Sikkim High court. He served from 07-05-1976 to 14-03-1983.


42. Who is the current Chief Justice of Sikkim High Court?

Ans: Hon’ble Justice Jitendra Kumar Maheshwari has been the current Chief Justice of Sikkim since 06-01-2021.


43. Who was the first Chief Secretary of Sikkim?

Ans: T.S Gyaltshen was the first Chief Secretary of Sikkim. He served from 26-4-1975 to 31-4-1980.


44. Who is the current Chief Secretary of Sikkim?

Ans: Shri. S.C Gupta (IAS) is the current Chief Secretary of Sikkim sworn in on 01-10-2019.


45. Who was the first member of Loksabha from Sikkim?

Ans: Santosh Kumar Rai was the first member of Loksabha from Sikkim. He served from 4-12-1975 to 18-1-1977.


46. Who is the current member of Loksabha from Sikkim?

Ans: Shri. Indra Hang Limboo is the current member of Loksabha from Sikkim sworn in 2019.


47. Who was the first member of Rajya Sabha from Sikkim?

Ans: Leonard Solomon Saring was the first member of the Rajya Sabha from Sikkim (1975 – 1987).

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This help us to prevent spam − 3 = 2